Thursday, January 20, 2011

[PTPTN] Helah Dalam Sistem Ujrah

Salam,


1- Setelah meneliti dokumen PTPTN dalam sistem Ujrah, saya mempunyai beberapa perspektif seperti yang akan dibentangkan.

2- Perubahan sistem 3% kepada 1% yang dinamakan sistem Ujrahsebenarnya mempunyai helah tertentu yang harus diketahuï sebelum diisi.

3- Baki yang dikira bukan baki semasa, tetapi adalah baki pada tahun tertentu, dalam kes ini Jun 2008.

4- Perjanjian yang adil sebenarnya hendaklah menggunakan jumlah asal pinjaman seperti yang terdapat dalam perjanjian asal.

5- Menggunakan baki pada tarikh yang berlainan sebenarnya menimbulkan keraguan, contohnya apabila peminjam telah meminjam pada tahun Jun 2000 hingga Mei 2003 (selama 3 tahun).

6- Dalam kes ini, peminjam telah dikenakan kos sebanyak 3% dari tahun 2003 hingga 2008.

7- Justeru, jika pinjaman asal bernilai RM 24000, dengan dicampur dengan kos di atas (3 % x 5 tahun) akan bernilai RM 24000 + RM 3600.

8- Dengan anggapan peminjam belum lagi membayar sebarang jumlah sehingga tarikh tersebut, jumlah yang dinilai dalam perjanjian ini sebenarnya bernilai RM 27600.

9- Melaluï sistem Ujrah, peminjam akan dikenakan 1% daripada jumlah (RM 27600) ini bernilai RM 276, selama 126 bulan iaitu 10.5 tahun.

10- Justeru, peminjam akan dikenakan tambahan sebanyak RM 276 x 10.5 iaitu RM 2898.

11- Maka jumlah sebenar yang dikehendaki dibayar oleh peminjam adalah RM 27600 + RM 2898 iaitu RM 30498.

12- Maka peminjam akan membayar RM 30498 setelah meminjam sebanyak RM 24000.

13- Ini melibatkan pertambahan jumlah sebanyak RM 6498 daripada jumlah asal pinjaman, atau 27.075% daripada jumlah asal.

14- Sebenarnya, setelah dikira, sistem ini adalah satu helah bagi PTPTN mendapatkan kembali bayaran balik dengan cara potongan gaji.

15- Setelah menandatangani perjanjian sistem Ujrah ini, peminjam akan membayar secara potongan gaji tanpa boleh mengelak daripada membayar pinjaman ini.

16- Ini bermakna, keuntungan adalah kepada PTPTN, yang mengambil 27.075% daripada pinjaman asal, DAN pembayaran on-time melaluï potongan gaji.

17- Saya melihat ini sebenarnya adalah helah untuk memaksa peminjam membayar melaluï potongan gaji, dan bukan sebagai satu “ihsan” untuk mengurangkan beban peminjam.

18- Saya melihat ini adalah helah bagi memastikan peminjam yang selama ini hanya membayar RM 50 sebulan, yang entah bila akan habis membayar pinjamannya, akan membayar RM 200+ sebulan mulaï tarikh sistem Ujrah diluluskan.

19- Lebih menguntungkan pihak PTPTN, ia akan berlaku secaraclean atas topeng Syari`ah.

ألا ترون يا من وافق لهذا أنه ربا مبينا وغشا مخفيا؟

WaLlahu a`lam.

Saturday, January 8, 2011

menantu hantu

Ada satu famili. Satu hari sedang menantu lelaki tengok TV, bapa mertua lalu di depan. Tiba-tiba bapa mertua rebah sambil memegang dada. Apa lagi, kelam-kabutlah si menantu. Isterinya dan emak mertuanya pun menerkam ke arah bapa mertua sambil pegang-pegang dada bapa mertua. 

Bapa mertua tak bergerak, senyap saja. Bertambahlah gabra semua yang melihatnya. Emak mertua menyuruh menantu mengajar bapa mertua, yang di atas ribanya itu mengucap. Dia gabra, sampai isterinya pun tolak-tolak bahunya suruh cepat lakukan. Emak mertuanya ulangi lagi suruh dia ajar mengucap. 

Dalam gabra itu, si menantu pun dekatkan mulutnya ke telinga bapa mertua sambil berkata: "Ma Rabbuka! (Siapa Tuhan kamu!).." Kuat juga dia sebut, hingga terkejut emak mertua bila mendengarnya. 

Tiba-tiba bapa mertua tersedar dan terus berkata: "Bila masa kau jadi malaikat ni? Aku belum mati lagi la..".

Wednesday, January 5, 2011

bakal perdana menteri

haluuu! lame gile lah aku tak jenguk blog ni.. maklum lah sekarang tahap bizi aku dh mngalahkan perdana menteri.. kalu tak bizi pon aku bajet2 bizi la.. sejak aku balik kolej ni 1st time aku jenguk blog ni.. ekchelly da malas la nak berbelog.. beginer lg kot.. neway aku kecewa ngn sumone tw.. so bile bizi2 ni aku leh lupe kan die.. perkara yg memang aku susah sgt nak buat dulu.. so ape lagik.. yabedabeduuuuuu!!!! untuk pengetahuan korang aku dilantik sebagai naib pengerusi kolej untuk tahun 2011.. hebat tak? haha. pejaddah nye hebat kalau kerja blom dilaksanakan.. so majulah sukan utk negara..=)

Monday, December 27, 2010

indonesial...

hai,,,aku tau korang sume tengok kn bola malaysia lawan indon kn smalam. malaysia menang kan. 3-0 kan. hebat kan. cantik kan gol2 malaysia kan. so berbangga lah aku semalam kan. yelah mmg lah aku bangga. sempat satu family aku dok bermastautin kat depan TV smalam. setiap malaysia gol aku meloncat. jadi 3 kali lah aku meloncat kan.

okeh3, malas dah aku nak ulas pasal kemenangan malaysia smalam. korg boleh bace sendiri yeh kat paper2. aku rasa sume paper hari ni ade siar. kalau takde memang pengarang paper tu gile. ha ha. so yang aku nk cerita ni pasal kebangsatan penyokong dan rakyat indonesial.

dah la kalah. masuk page orang maki2, kutuk2 malaysia pulak. dianjing nye lagu negaraku. aku bukan lah nak emo kan. jaoh lagi nak tacing2. just mempertahankan kedaulatan bangsa. so aku kutuk la balik. habis bahasa2 kesat yg aku blaja kt sekolah dulu2 aku gune. tak sia2 cikgu aku ajar. okey2,aku tipu je. aku x kutuk pon. just bace je kutukan dan cacian malaysia vs indonesia. tp aku panas jgk la bace tu. tak sedar ke 2 juta rakyat dorg merempat cari keje kat sini. yg baik2 tu bagus lah. ni siap wat jenayah ag.

dah la. malas nak layan. sepatutnya kita serumpun, sebangsa, seagama tak bleh la macam ni. bersatu teguh bercerai roboh. =)



sbenarnye dah lame tak update blog. mase awal2 ari tu smangat sgt. skrg da malas. haha. now aku da balik kolej. sem baru da nak bukak. jom main!

Friday, December 24, 2010

kuda dan rumput

okeh,,,skrg aku tgh bercuti di terengganu.. ape aku wat kat sane? nanti la aku cite okkehh..hehe so,korang bace la mnde ni..


Seorang guru lukisan sedang melihat kertas lukisan milik pelajarnya yang paling malas. 
Cikgu : "Lukisan apa yang kau buat nie Abu, kosong je?" 
Murid : "Kuda makan rumput, cikgu!" 
Cikgu : "Rumputnya mana?" 
Murid : "Sudah habis dimakan kuda, cikgu," 
Cikgu : "Habis tu, kudanya mana?" 
Murid : "Sudah pergi, cikgu! Kalau rumputnya sudah habis, buat apa kuda tu masih di situ?"


siyes memang bijak budak ni kn?

Thursday, December 23, 2010

kisah bulu ketiak



Mak...!!! Mak...!!! Tengok ni mak...!!!!! 

Jais berlari tercungap-cungap. Tak sabar dia nak menyampaikan berita gembira itu pada emaknya. Sampai di pintu rumah, Jais terus melompat masuk. Tak dipijaknya anak tangga rumah itu. 

"Mak...!!! Mak...!!!! 

Jais masih terjerit-jerit. Meluru ke dapur.Mendapatkan emaknya. Emaknya yang sedang memasak di dapur terkejut kehairanan melihat anaknya itu. Tercungap-cungap bagaikan dikejar harimau. 

"Kenapa ni Jais?" Emaknya bertanya. Risau juga di hatinya melihat keadaan Jais. 

"Mak....tengok ni mak.... bulu ketiak Jais dah tumbuh mak.... Tengok ni mak... hehehehehe..." Jais mengangkat tangan kirinya dan menunjukkan bulu ketiaknya yang baru tumbuh itu pada emaknya. Baru tumbuh lebih kurang setengah inci panjangnya. 

"Hish...ko ni Jais. Mak ingatkan ada hal apa la. dah la tu.... Pergi mandi cepat. Makanan pun dah siap ni." 

Jais ke bilik mengambil tuala dan terus ke bilik mandi. Dalam hatinya menyanyi-nyanyi.... "Yeah... yeah... Dah tumbuh... Bulu ketiak aku dah tumbuh... Yeah yeah.."' 

Jais gembira tak terkata. Disyampoonya bulu ketiak itu. Kemudian di bubuh sedikit conditioner. Selepas mandi Jais membubuh sedikit bedak pada bulu ketiaknya. Walaupun sehelai, cuba disikatnya. Sayang sungguh Jais dengan bulu ketiaknya.Dijaganya seperti menatang minyak yang penuh. 

Malam itu tak lena tidur Jais. Dibelai-belainya bulu ketiak itu. Tak sabar Jais menunggu pagi. Tak sabar nak ke sekolah.Tak sabar Jais nak ceritakan pada kawan-kawannya. 

Sampai di sekolah, tanpa membuang masa Jais memberitahu kawan-kawannya. Semua berkerumun melihat bulu ketiak Jais. Kawan-kawan Jais tak ada bulu ketiak sepertinya. Cikgu Bakri, guru Bahasa Malaysia masuk ke kelas. Semua murid-murid bergegas menuju ke tempat duduk masing-masing. Suasana menjadi senyap. 

"Selamat pagi cikgu..!" 

Kata Aziz, ketua kelas. Kemudian diikuti oleh murid-murid lain. 

"Selamat pagi pagi murid-murid." 

Cikgu Bakri menjawab ucapan anak-anak muridnya. Dia meletakkan fail yang dibawanya ke atas meja. Cikgu Bakri berjalan menuju ke bahagian tengah kelas itu. Diperhatikan muka setiap anak-anak muridnya. 

'Erm...semua hadir nampaknya.' bisik hati Cikgu Bakri. 
"Baik.... Dengar sini murid-murid. Hari ini saya mahu awak semua buat satu karangan. Tulis mengenai benda yang kamu suka. Yang kamu sayang. Kucing ker, adik kamu ker, tak kira la... apa-apa saja." 

Selepas memberi arahan, Cikgu Bakri kembali menuju ke mejanya. Duduk di kerusi. Dibiarkan anak-anak muridnya membuat kerja yang disuruh. Semua murid mengeluarkan buku nota dan pen masing-masing. Jais pun turut berbuat begitu. Jais mula mengarang. Menulis mengenai bulu ketiaknya. 


Bulu ketiak saya 

Nama saya Mohd Jais bin Ibrahim. Umur saya 9 tahun.Saya ada emak. Saya sayang emak saya. Emak saya pandai masak. Saya ada ayah. Saya sayang ayah saya. Ayah saya selalu belikan saya hadiah. 

Bulu ketiak ayah saya lebat. Saya juga mahu bulu ketiak macam ayah saya. Saya tanya ayah saya. Macamana nak bagi bulu ketiaksaya tumbuh cepat. Ayah saya kata, ambil telur ayam baru bertelur, bubuh di celah ketiak. Saya ikut nasihat ayah saya. Tiap-tiap hari saya pergi reban ayam. Tunggu ayam bertelur. 

Hari ini bulu ketiak saya sudah tumbuh. Saya sangat gembira. Saya sayang bulu ketiak saya. 

Berita Jais tumbuh bulu ketiak heboh satu sekolah.Cikgu-cikgu Jais pun ramai yang tahu. Memang jarang budak yang baru berusia 9 tahun seperti Jais dah tumbuh bulu ketiak. 

Habis sekolah, Jais berjalan pulang ke rumah. Jais puas hati dengan persekolahannya hari itu. Jais sayang sekolahnya. Jais sayang kawan-kawan dan cikgunya. Dalam perjalanan, tiba di satu lorong Jais nampak ada 3 orang menghalang jalan. Jais kenal mereka. Murid-murid darjah 5. Mereka selalu membuli murid-murid kelas bawah. 

"Jais mari sini..!!" Salah seorang dari mereka memanggil Jais. 

"Orang kata bulu ketiak ko dah tumbuh... mari la...tunjuk..!!. Kami nak tengok..!!" 

Jais diam. Dia serba salah. Dia tak mahu melayan mereka. Jais takut. Jais diam tercegat di situ. Kemudian ketiga-tiga budak tadi meluru ke arah Jais. Mereka menerkam Jais. Jais cuba lari. Tapi Tak berjaya. Jais ditangkap mereka. Jais meronta-ronta minta dilepaskan. Mereka tak peduli rayuan Jais. Baju Jais dibuka mereka. 

"Jangan la... jangan...jangan..!!!" 

Jais menjerit. Dia terus meronta-ronta sambil menangis. Tiba-tiba salah seorang daripada budak tadi mengeluarkan gunting. Lalu memotong bulu ketiak Jais. Mereka ketawa.. 

"Hahahahahaha...!!" "Mari....mari..!! Sapa nak tengok bulu ketiak Jais..!!" 

"Lelong....lelong..!!! Sapa nak beli...!!! Jualan murah....!!! Bulu ketiak baru...!!! Fresh lagi...!!!! "Hahahahahaha....!!!! 

Mereka terus ketawa. Puas hati mereka dapat membuli Jais. Jais menangis. Terbaring Jais keletihan. Lemah longlai tubuhnya. Bagaikan seorang gadis yang dicabul kehormatan. Jais meraba ketiaknya.Ternyata sudah tiada. Sudah diragut oleh tiga manusia yang tak berperikemanusian. Jais sedih. Dia bangun, membetulkan bajunya lalu berlari pulang ke rumah. Sepanjang jalan Jais menangis. 

"Huwaaaaa.....!!!!!!!!""Huwaaaaa.....!!!!!!!!" 

Selepas kejadian itu Jais lansung tak mahu pergi kesekolah. Jais tak mahu pergi ke mana-manapun. Jais sedih. Selera makannya pun tiada. Puas emak dan ayahnya memujuk. Cikgu Bakri pun datang melawat Jais. 

"Ni buku nota awak. Saya bagi markah 'A' kat karangan yang awak buat tu." 

"Dah la tu... jangan sedih lagi. Nanti tak lama lagi tumbuh balik la bulu ketiak Jais tu." 

"Esok pergi sekolah yer..." 

Cikgu Bakri cuba memujuk Jais. Jais mengangguk-anggukkan kepalanya. Kesedihan Jais mula reda. Tapi tetap timbul persoalan di hatinya.....Mengapa ada orang iri hati?....Mengapa ada orang dengki melihat kelebihannya?... Dia tak pernah kacau orang. Dia tak pernah susahkan orang. Dia hanyalah budak biasa yang sayangkan bulu ketiaknya. Dia hanyalah budak biasa yang tak sabar nak jadi dewasa. 



okeh3....korang ingat aku ni obses pasal bulu ketiak ke hah? sbenarnye ni kontest pertama yg aku join. jadi aku tak harap sangat la cik rose ni bagi aku menang yeh sebab cerpen ni pon melalut je. cerpen ni hasil perkongsian cerita antara aku n kengkawan 2 tahun dulu. so aku nukilkan la merapek rapek sket. hek3



buang masa

pagi ni aku tak lain dan tak bukan mahu menghilangkan rasa boringku yg dah meluap luap neh ha. jadi ku taip lah entri ni. hari ni aku bangun awal pagi lg. sebab ape? sbb smalam aku dh tido awal dan hari ni aku kene jadi driver kpd family ku balik kampung.

tp xde ape senanye aku nk crite kali ni. yela aku ni baru je terjebak dalam berbelog belog nih. so tak kretip agi mengarang cite n wat entri2 yang cambez kan. firstly thanks kat schoolmate aku tyme nakal2 ( skrg dah tak nakal okkeyy ) iaitu Macy Humaira yang banyak la dah totorial aku pasal blog ni. maklum la aku ni bak kate member skolah dlu diorang gelar aku jahil IT. sampai skarang aku ingat tuh. haha.... tak gune punye member.

and aku pon nak thanks jugak kat matrikmate aku si comel cik maziyah sbb die lah jadi first follower aku dalam blog ni. hak3... punye la exited dye jadi aku punye first follower kan sampai mintak lupus segala hutang2 die kat aku. arrrghhh.. tak de makne nye. hutang stil hutang. baskin robin jugak aku nak. haha


gambar atas ni bukan awek aku keyh. mak aku lagi la bukan. just scandal zaman skolah. tak caye tanye la cik macy..hoho